Kenniscafé Burgerkracht Groningen en Drenthe
- Waar: Maupertuus, Laan Corpus den Hoorn 100-2
- Locatie: Groningen
- Wanneer: 17 oktober 2019
- Tijdstip: 18 00 tot 21 00
Evenement details
Je bent al lange tijd actief bij een sportvereniging, de bibliotheek of een dorpscoöperatie. De start up fase is (al lang) voorbij en dan? Wat verandert er en hoe hou je het vol? Herken je de vragen als actieve inwoner, vrijwilliger en/of professional? Kom dan naar het Kenniscafé Burgerkracht. Wat kan je als initiatiefnemer, vrijwilliger, organisatie en gemeente van elkaar leren? Hoor de trends, ontwikkelingen en tips. Iedereen is welkom!
Het kenniscafé wordt georganiseerd vóór inwoners en professionals in Drenthe of Groningen en dóór de Ideeënbank Groningen, Burgerkracht Drenthe en CMO STAMM. Het Kenniscafé Burgerkracht is op donderdag 17 oktober 2019. De inloop met (gratis) soep en broodjes is van 18:00 tot 18:30 uur. Om 18.30 uur start het programma en de afsluiting is om 21.00 uur. Doelgroep: Initiatiefnemers, inwoners, professionals, verenigingen en vrijwilligersorganisaties.
In de spotlight!
Actieve inwoners vertellen over hun al langer lopend initiatief. Waar lopen zij tegen aan en hoe lossen ze het op? Wie is eigenaar? Wie heeft het voor het zeggen? Hoe gaat de samenwerking in de nieuwe organisatie met partners, zoals welzijn of de gemeente? Is financiering noodzakelijk en kan het zonder subsidie of moet het met? Is er een verdienmodel? Tegen welke knelpunten lopen de partners aan? Wat werkt en wat niet? Maar ook; vrijwilligers bij verenigingen of clubs bestaan vaak al lang en zoeken naar nieuwe manieren om vol te houden. Hoe dan? En hoe doen anderen dat?
We horen de ervaringen van:
- Dorpskracht in Gasselternijveen
In Gasselternijveen bruist het van de burgerinitiatieven. Het dorp heeft zich ingezet voor behoud van de supermarkt. Er is een dorpsenquête uitgevoerd die wensen en eigen inzet voor de toekomst in beeld bracht. De kracht van inwoners bleek een doorslaggevende factor voor het realiseren van succesvolle initiatieven. Hoe pakte Gasselternijveen dat aan? Welke tips hebben zij voor anderen en hoe zorgt het dorp ervoor dat de initiatieven duurzaam zijn?
Piet Wolters, voorzitter dorpscoöperatie De Brug in Gasselternijveen en Fenna Bolding (adviseur CMO STAMM) nemen je mee in het verhaal van Gasselternijveen met waardevolle ervaringen, lessen en adviezen.
- Colourful het Hogeland
Bij Stichting Colourful Het Hogeland is iedereen met buitenlandse ‘roots’ van harte welkom. Vanuit trots, talent en cultuur willen ze dat iedereen zich thuis voelt. Dat doen ze door mensen in contact te brengen met mensen, verenigingen en bedrijven die bij elkaars interesses passen. Om begrip te krijgen en van elkaar te leren. Colourful Het Hogeland organiseert het hele jaar activiteiten, zoals met elkaar muziek maken, samen koken, knutselen en sporten. Door mee te doen aan deze activiteiten, maak je snel contact met anderen. Zo voel je je al snel thuis.
Jenny van der Werf vertelt hoe Colourful het Hogeland is gestart, hoe ze het volhouden en wat de toekomstplannen zijn.
Onderzoek
De trends en ontwikkelingen van zorgcoöperaties worden belicht vanuit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen door Marian Feitsma.
Programma
- 18.00 uur: Inloop met soep en broodjes
- 18.30 uur: Welkom
- 18.35 uur: In de spotlights: Dorpskracht in Gasselternijveen
- 19.05 uur: Onderzoek ontwikkelingen zorginitiatieven Sociaal Planbureau Groningen (inclusief vragen)
- 19.30 uur: In de spotlights: Colourful Hogeland
- 20.00 uur : Tafelsessie, doorpraten in kleine groep over het onderzoek of 1 van de voorbeelden.
- Rond 20.45: Afsluiting
Tot donderdag 17 oktober, 18.00 uur in Groningen!
Meer informatie:
Esther Rodenburg
e.rodenburg@cmostamm.nl
06 460 821 11
Tijd
(Donderdag) 18:00 - 21:00
Locatie
CMO STAMM - locatie Groningen
Laan Corpus den Hoorn 100-2 Groningen (navigatie: huisnummer 98 invoeren svp)